Het belang van

omega 3

Omega 3 vetzuren zijn de bouwstenen van onze cellen, deze bouwstof draagt bij aan de groei en herstel van celmembranen en zijn essentieel voor vele aspecten van onze gezondheid, van het ondersteunen van een gezond hart en hersenfunctie tot het bevorderen van een gezonde huid en gewrichten. Ons lichaam kan geen omega 3 aanmaken dus hebben we dit uit onze voeding nodig. 

Op deze pagina neem ik je mee in het ‘waarom’ van omega 3. Waarom is dit zo belangrijk, hoe komt het dat veel mensen een te kort hebben en welke fout wordt er veel gemaakt wat betreft omega 3 supplementen.

Welvaartsziekten 
blijken allemaal in de basis voort te komen uit sluimerende ontstekingen die het lichaam niet opgelost krijgt.

Omega 3 deficiëntie is daar één heel belangrijke reden van.


Te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang en ziekten van het zenuwstelsel zoals MS, Alzheimer, Parkinson en zenuwschade, degeneratie van de ogen, reumatoïde ziekten zoals Bechterew en Reuma, darmontstekingen zoals bij Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn, maar ook bij de preventie en behandeling van artrose (gewrichtsslijtage) en chronische ontstekingen van spieren en pezen/slijmbeurzen. Voor, tijdens en na de zwangerschap zijn omega 3 vetzuren essentieel voor de opbouw van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Zowel bij kinderen als volwassenen zijn omega 3 vetzuren onmisbaar voor een goede hersenfunctie. Dus ook bij aandoeningen zoals depressie, postnatale depressie, geheugenverlies, autisme, concentratievermindering, ADHD en ADD zijn omega 3 vetzuren effectief gebleken in de behandeling. 

Een behoorlijk lijstje he? Laten we daarom eens bij het begin beginnen en terug gaan naar ons lichaam.

Ons lichaam bestaat uit cellen.

We kennen zo’n 200 verschillende type cellen. Denk aan de huidcellen, witte en rode bloedcellen, botcellen, hersencellen, etc.  Al deze cellen hebben een specifieke levensduur in ons lichaam voor ze weer vervangen worden. Zo leven witte bloedcellen slechts enkele uren, rode bloedcellen 120 dagen en botcellen bijvoorbeeld 8 tot 10 jaar. Er worden elke minuut ongeveer 100 miljoen cellen vervangen in ons lichaam. Al deze cellen hebben de overeenkomst dat ze een celkern en celmembraan hebben. Dit membraan zorgt ervoor dat voedingsstoffen de cel in kunnen en afvalstoffen de cel weer kunnen verlaten.

Wat maakt nu dat je kan spreken over een gezonde cel?

Een gezonde cel moet alles wat wij eten, drinken of suppleren goed kunnen opnemen zodat de cellen hun specifieke functie goed kunnen uitvoeren. Gezonde cellen zijn daarnaast zacht en soepel. Een beschadigde cel is verhard en verstijfd. De afvalstoffen moeten de cellen ook weer goed kunnen verlaten want kan dat niet, dan krijg je beschadigde cellen een ophoping van afvalstoffen waardoor de cel de voedingsstoffen niet meer goed kan opnemen.

Daardoor kan de cel geen boodschappen meer uitsturen. Hierdoor krijg je laaggradige ontstekingen en loop je op termijn grote kans op westerse welvaartsziekten.

Hoe zorg er er nu voor dat je cellen gezond zijn?

Iedere celwand bestaat uit de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. Deze vetzuren moet je door middel van voeding of voedingssuppletie, tot je nemen. Daarbij is het belangrijk dat deze twee essentiële vetzuren in balans in je lichaam aanwezig zijn.

Hieronder zie je een beschadigde cel en een gezonde cel.

De foto is genomen door een Eqology klant die in het ziekenhuis werkt. Dit is na een half jaar gebruik en laat goed zien wat het verschil is.

Dan nu meer info over omega 3 en 6.

Omega 3 is een natuurlijke ontstekingsremmer en omega 6 een ontstekingsbevorderaar.

Omega 3 uit goede vetten hebben we nodig voor onze cellen. Deze vet soort zorgt ervoor dat de structuur en flexibiliteit van onze celwanden verbeterd wordt en hierdoor gaat het proces met een cel in het lichaam soepeler. Daarnaast kan je met een goede celwand ook beter voedingstoffen opnemen. Zoals je al las is het belangrijk dat het celmembraam soepel is zodat alle vitamines, mineralen, hormonen, eiwitten, etc. naar binnen kunnen en de afvalstoffen die geproduceerd zijn de cellen weer kunnen verlaten zodat ze je lichaam uit kunnen.

Bronnen van omega 3: pure zuivere vette vis, zoals: haring, zalm, makreel, sardientjes, tonijn. Er zijn ook plantaardige producten zoals algen, chiazaad, lijnzaad en lijnzaadolie
of walnoten en walnootolie

Omega 6 versterkt het immuunsysteem door kleine ontstekingen aan te zetten in je lichaam om je lichaam aan het werk te zetten en om op te schonen. Als je bijvoorbeeld een wondje krijgt moet er een bepaalde ‘ontstekingsreactie’ van je lichaam komen zodat je lichaam het bloed laat stollen en er een wondje ontstaat. Omega 3 zorgt er eigenlijk simpel gezegd voor dat je lichaam niet te veel ontstekingsreacties krijgt.

Omega 6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en soja olie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Alles wat verhard of gefrituurd is bevat veel omega 6. Te denken valt aan koekjes, chips en gefrituurde snacks. De industriële revolutie heeft er voor gezorgd doordat voeding langer houdbaar moest zijn. Daarnaast zijn we meer voorverpakte voeding gaan eten dat voorzien is van plantaardige oliën. Hierdoor krijgen we meer omega-6 binnen dan ons lichaam nodig heeft.

Je kunt het eigenlijk zien als twee samenwerkende vetten mits ze in balans zijn.

Kort gezegd: Omega 3 zorgt voor versoepeling van de celmembranen. Daardoor kunnen voedingsstoffen beter opgenomen worden en afvalstoffen worden afgevoerd. Omega 6 is juist verhardend, ontstekingsbevorderend.

De meest gemaakte fout bij het inzetten van omega 3

Omega 3 is op dit moment een hot topic, wat logisch is als je alle voordelen op een rijtje ziet staan. Vele mensen gebruiken een omega 3 supplement, want wie red het nou om 4-6 keer per week vette vis te eten? En dan heb ik het nog niet eens over verse vis ipv kweekvis wat lastig is te verkrijgen.

Maar het bijslikken van een omega 3 supplement is de meest gemaakte fout. De meeste varianten bevatten namelijk niet heel veel werkzame stof of de olie die gebruikt wordt is niet zo zuiver (=toxisch). Vis kan van zichzelf namelijk behoorlijk wat kwik, lood en/of PCB’s bevatten en deze stoffen wil je niet in je supplement hebben.

Daarnaast smaakt de meeste vis olie naar vis en zijn de supplementen in capsule vorm geoxideerd en dus minder werkzaam.. Kortom; waar doe je goed aan?

⭢ Kies altijd voor een supplement met een lage totox-waarde. Dit laat zien hoe zuiver de omega 3 is.

⭢ Kies je voor capsules weet dan dat de werkzame stof veel lager is door de verhitting en je dus een veel hogere dosis nodig hebt om aan de resultaten te komen.

⭢ Heb je een olie maar smaakt die naar vis? Gooi deze onmiddellijk weg. Ook dit is een niet pure olie en daar kan jouw lijf weinig mee.

⭢ Kijk altijd naar een omega 3 supplement met EPA/DHA erin.

⭢ Gebruik in de eerste 1 á 2 maanden altijd een dubbele dosis om het niveau om hoog te krijgen.

Wil je het echt goed aanpakken? Dan adviseer ik je om te starten met de olie van Eqology. De zuiverste op de markt en de enige die direct na de vangst koud geperst wordt. In onderstaand stukje leg ik je uit waarom deze olie zo fantastisch is.

Waarom Eqology?

De olie van Eqology is dus de zuiverste op de markt (geen kwik, lood, pcb’s e.d.). Onderzoeksrapporten tonen een totox-waarde van 3,9 aan. Dat is de laagste waarde ter wereld. Totox = totale oxidatiegraad en geeft aan hoe zuiver een omega 3 is. Bij een lage waarde kunnen de cellen het beter opnemen en wordt de lever niet belast met giftige stoffen. Bij capsules ontstaat oxidatie door verhitting tijdens de capsulering en blootstelling aan zuurstof; geoxideerde omega 3 vetzuren kunnen niet worden ingebouwd in de celmembranen en verhogen juist de vrije radicale belasting.

⭢ De olie van Eqology wordt direct na de vangst koud geperst, binnen een half uur. Er worden arctische vissen gebruikt (koud), waardoor de oxidatiegraad laag is. Er wordt enkel gebruik gemaakt van afval van de visvangst (zeer duurzaam).

⭢ Het is de hoogst gedoseerde olie en houdt rekening met je lichaamsgewicht. Na 5 maanden gebruik zit je daarom binnen de 1:4 index (omega 3:6 verhouding. Een index boven de 1:4 geeft je een hoger risico op bovenstaande ziektebeelden.) Maandelijkse dosis 635 mg EPA en 905 mg DHA, de eerste 2 maanden zelfs dubbel gedoseerd.

⭢ Het DHA vetzuur in de olie is hoger dan het EPA vetzuur. DHA is de bouwstof voor je hersenen/zenuwen en celmembranen in het algemeen. EPA is het ontstekingsremmende vetzuur. Van EPA kan geen DHA worden gemaakt, maar
omgekeerd wel. Zo kan je lijf precies reguleren hoeveel EPA het nodig heeft.

Het aanvullen van de voorraad omega 3 in je cellen duurt een aantal maanden. Eqology kiest er daarom voor om een pakket voor 6 maanden, of een maandelijks abonnement gedurende 6 maanden aan te bieden. Je bent dan zeker van een juiste verhouding omega 3/6 en de bijkomende gezondheidsvoordelen zoals een betere eicelkwaliteit, betere vruchtbaarheid, goed werkend immuunsysteem, hormoonfunctie, meer energie etc.

Je kan Eqology niet zomaar kopen in de winkel. Het merk werkt echt uitsluitend met gezondheidsprofessionals samen om zo de beste kwaliteit te bieden en je kan hiermee starten via de therapeut.

Je kan je via deze onderstaande link inschrijven, ik regel dan dat je de olie thuis gestuurd krijgt.

Je betaalt puur de olie en verzendkosten, er zijn geen kosten aan verbonden dat het ‘via’ mij loopt. Het voordeel voor jou is dat ik er als therapeut tussen sta waardoor jij bij al je vragen bij mij terecht kan.